S strani potrošnikov se kaže vse večja težnja po uporabi sončnih elektrarn in manjših električnih računih. Veliko najemnikov ali lastnikov stanovanj je v tem primeru na izgubi, ker ne morejo izkoristiti prednosti sončne elektrarne, saj nimajo lastne strehe na katero bi lahko postavili svoj sistem sončne energije.

Klasična sončna elektrarna zahteva večjo investicijo in zasebno streho. Te težave lahko odpravimo z namestitvijo mikro sončne elektrarne na balkon. Gre za hitro povrnjeno investicijo, zaradi majhnega sistema sončnih panelov.

Komu je namenjena mikro sončna elektrarna?

Mikro sončna elektrarna je odlična izbira za vse končne potrošnike, ki

  1. Zaradi premajhnega prostora na lastni strehi nimajo možnosti postavitve sistema sončne elektrarne,
  2. Imajo porabo električne energije premalo, da bi se investicija klasične sončne elektrarne povrnila ali je bilo soglasje za priključitev zavrnjeno.
  3. Si želijo manjšega računa elektrike

Kako deluje mikro sončna elektrarna in kam jo lahko namestite?

Mikro sončno elektrarno je mogoče postaviti na različne lokacije, kjer zajamejo največji del sončne svetlobe. Od balkona do škarpe ali pa kar na travnik ob hiši. Edini pogoj, ki ga zahteva vaša balkonska sončna elektrarna je, da 14 dni pred priklopom balkonske sončne elektrarne v vtičnico, o tem obvestite sistemskega operaterja distribucijskega omrežja (SODO). Vso dokumentacijo za prijavo vam pri Kisiku priskrbimo mi.

Vi pa poskrbite, da mikro sončno elektrarno namestite na mesto, kjer prejme dovolj sončne svetlobe za proizvodnjo potrebne sončne energije. Najbolj idealna lega za namestitev mikro sončne elektrarne je zagotovo južna, vendar tudi vzhodna in zahodna lega zagotovita solidno proizvodnjo elektrike.

Balkonska sončna elektrarna deluje po enakih principih kot večje sončne elektrarne. Sončno svetlobo pretvarja v električno energijo s pomočjo fotovoltaičnih celic, ki so narejene iz polprevodniških materialov, kot je npr. silicij. Paneli so zavarovani s kaljenim steklom, ki jih ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi in skrbi za njihovo dolgoletno vzdržljivost.

Mikro sončna elektrarna je narejena po načelu priklopi in uporabi (plug and play). Sestavljajo jo nosilci, sončni panel, mikroinverter, vse skupaj pa povezujejo kabli. Panele namestite na podporno konstrukcijo, ki jih varno priklene na balkon. Panel se poveže z mikro razsmernikom, ki pretvarja električno energijo v izmenični tok. Mikro razsmernik se nato enostavno vklopi v vtičnico.

Sestavni deli mikro sončne elektrarne

Paket mikro sončne elektrarne vsebuje:

  • Sončne panele proizvajalca LONGI. Velikost večine panelov se giblje med 1,7-2m v višino, ter 1-1,2m v širino. Tehtajo med 20 in 25kg, odvisno od velikosti panela. Za vašo balkonsko elektrarno je kvaliteta panelov izredno pomembna, zato smo pri KISIK-u poskrbeli za panele najboljše kakovosti.
  • Mikro razsmernik, ki je v ponudbi v našem paketu, je proizvajalca DAYE. Za paket z enim panelom uporabljamo DAYE SUN 300 mikro razsmernik, za paket z dvema paneloma pa DAYE SUN 600.
  • Konstrukcija, ki jo ponujamo v paketu vam omogoča varno pritrditev panela. Omogoča vam tudi, da panel namestite na balkon pod naklonom za še boljši izkoristek.
  • Paket vsebuje tudi drobne materiale in električno napeljavo.
Mikro balkonska sončna elektrarna